Jag och mina kompisar som alla är inne på samma spår med personlig utveckling träffas en gång i veckan. Då brukar vi göra olika övningar och ”leker” i syfte att utveckla oss själva. Till exempel håller vi ofta tal för varandra, det kan också vara saker som att gå fram till tjejer på stan.

Jag tänkte dela med mig av något vi gjorde nyss, nämligen oförberedda tal. Det är en jättebra övning för kreativitet och att va i nuet. Vårat tema var ”skottår”. Det går till som så att en person presenterar nedanstående scenario, sen direkt efter pekas en i gruppen ut som ska fullfölja scenariot.

  1. Du är sekreterare i den internationella skottårsföreningen. Varje skottår anordnar föreningen en stor fest för att hylla skottåret. Helt plötsligt ber ordföranden i föreningen dig att komma upp på scen och berätta vad det är som du älskar så mycket med skottår.
  2. Du har blivit kallad på arbetsintervju som ekonomichef på Volvo. Detta är ditt drömjobb och du är jätteladdad. Men då du varit slarvig och inte köpt en ny kalender för det här året så missar du att det är en extradag i februari och missar intervjun. Men du bestämmer dig för att gå dit oanmäld dagen efter och försöka rädda situationen. Men för att inte framstå som slarvig vill du INTE nämna att du missade att det var skottår.
  3. Du är hemma hos din partners föräldrar på middag för första gången. Under middagen kommer ni in på ämnet skottår och skottdag. Ni börjar undra vad ursprunget till självaste ordet ”skottdag” är. Det är ingen vid matbordet som vet, så för att visa dig duktig inför svärföräldrarna bestämmer du dig för att, så trovärdigt som möjligt, ljuga ihop en historia om ordet ”skottdag”.
  4. Du är en forskare vid Harvard University och har efter 10 års intensiv forskning gjort en banbrytande upptäckt angående skottår. Det är nämligen så att skottår är väldigt väldigt farligt och du kämpar för ett avskaffande av skottår. Du har blivit inbjuden till en direktsänd TV-debatt där du får exakt två minuter på dig att argumentera för ett avskaffande av skottår.